Osela In Life

Friday, March 16, 2007

'Oταν τα μέσα βεβηλώνουν τον σκοπό

Σκέφτομαι πολύ τα πρόσφατα επεισόδια. Δεν ήθελα να τα σχολιάσω τόσο καιρό, γιατί θεωρώ πολύ ευαίσθητο το θέμα φοιτητές ή κουκουλοφόροι? Διαδηλωτές ή επαναστάτες χωρίς αιτία?
Καταρχάς, θέλω ν’ αποσυνδέσω το ζήτημα της παιδείας από τα επεισόδια. Δεν πιστεύω ότι πρόκειται για σχέση δράσης- αντίδρασης, όχι τέτοιου είδους τουλάχιστον. Επίσης πιστεύω ότι πρέπει να αποσυνδέσω και την πορεία από τα επεισόδια. Και πάλι δεν θεωρώ ότι το ένα συνεπάγεται το άλλο. Ούτε το αποκλείει, βέβαια, αλλά το σίγουρο είναι ότι δεν το συνεπάγεται. Ποια είναι λοιπόν η αιτία των επεισοδίων?

Το ερώτημα αυτό, απαντάται μάλλον αν βρούμε ποιοι προκαλούν τις φασαρίες. Θα μπορούσε κανείς να προτείνει το αντίστροφο, δηλαδή να βρούμε την αιτία των επεισοδίων, για να βρούμε και το προφίλ του ταραξία. Επειδή όμως πιστεύω ακράδαντα ότι οι άνθρωποι είναι που δημιουργούν τις καταστάσεις κι όχι το αντίστροφο, θα επιμείνω στην πρώτη πιθανή λύση.

Αυτοί λοιπόν που δημιουργούν τις φασαρίες τις περισσότερες φορές, είναι οι κουκουλοφόροι. Το ποιοι κρύβονται πίσω από τις κουκούλες είναι ένα άλλο, μεγάλο θέμα. Κάποιοι λένε ότι είναι οι αναρχικοί, άλλοι ότι πρόκειται για φοιτητές, ή ακόμα για άτομα της αστυνομίας. Όλοι έχουν βάσιμα επιχειρήματα. Μπορεί να είναι όλοι αυτοί, κάποιοι από αυτούς ή και κανένας. Ας είναι κι εξωγήινοι. Δεν μ’ ενδιαφέρει. Ειλικρινά.

Το θέμα μου είναι τα επεισόδια. Όλη αυτή η μανία για καταστροφή ιδιωτικής ή δημόσιας περιουσίας μου φέρνει αναγούλα. Προσβάλλει την ανθρώπινη υπόστασή μου. Λες και είμαστε ζώα, θεριά ανήμερα, άλογα όντα. Οι δράστες λοιπόν είναι προφανείς. Και είναι καταδικασμένοι ήδη στην συνείδησή μου, όποια κι αν είναι η ταυτότητα ή τα κίνητρα τους. Δεν είναι ο σκοπός που αγιάζει τα μέσα, αλλά τα μέσα που βεβηλώνουν τον σκοπό.
posted by osela at 17:10

4 Comments:

καλησπερα,

πολυ καλο το κειμενο σου. συμφωνουμε σε πολλα.

March 19, 2007 at 3:20 AM  

man on the moon,

πολλές φορές σκέφτομαι οτι είσαι υπέρ των επεισοδίων, με μπερδεύεις ε?

March 19, 2007 at 3:55 PM  

This comment has been removed by the author.

March 19, 2007 at 4:48 PM  

μαλλον δεν με εχεις 'ψυχολογησει' σωστα...

δες, αν θες, εδω:
http://planitiko-xorio.blogspot.com/2007/03/
blog-post_5740.html.

March 19, 2007 at 4:52 PM  

Post a Comment

<< Home