Osela In Life

Monday, March 5, 2007

Η ζωή είναι αλλού

Tελευταία όλο και πιο συχνά διαβάζω για το second life.com, ιδιαίτερα σε περιοδικά. Δεν θα μπορούσαν να βρουν πιο καλό τίτλο, πιο ειλικρινή. Το ψέμα είναι οτι το παρουσιάζουν σαν παιχνίδι.

Κάθε παιχνίδι έχει συγκεκριμένους παίχτες και σαφείς κανόνες. Επίσης έχει έναν σκοπό και τελειώνει όταν αυτός επιτευχθεί. Τέλος, έχει κι ένα χαρακτηριστικό: Κερδίζεις ή χάνεις. Το second life από την άλλη πλευρά, δεν έχει συγκεκριμένους παίχτες. Έχει ρόλους, που τους δημιουργούν και τους ενσαρκώνουν οι "παίχτες" ,χωρίς όμως να αυτοπροσδιορίζονται. Οι μόνοι κανόνες που υπάρχουν έχουν να κάνουν με την καλύτερη λειτουργία της ιστοσελίδας. Δεν οριοθετούν το παιχνίδι, αλλά αποτελούν εγγύηση για την ανεξέλεγκτη εξέλιξή του. Όσο για τον σκοπό, εκεί είναι που τα χάνεις. Ο κάθε παίχτης εξυπηρετεί τον σκοπό του, κι ο γενικός στόχος είναι "να περνάμε καλά και να κάνουμε καινούργιους φίλους". Το παιχνίδι λοιπόν δεν τελειώνει ποτέ.

Και τώρα που ξεκαθαρίσαμε οτι δεν είναι παιχνίδι, βρήκαμε δηλαδή τον αρνητικό ορισμό, ας βρούμε και τον θετικό. Το second life δεν είναι παρά αυτό που ονομάζεται. Μια δεύτερη ζωή. Ένας τόπος -έστω και δικτυακός- όπου ο καθένας είναι ό,τι δηλώσει. Θέλεις να είσαι ψηλή, μελαχρινή με μπλε μάτια? Είσαι! Ονειρευόσουν πάντα τον εαυτό σου πετυχημένο επιχ/τια, με κότερο και SUV? Τώρα μπορείς! Στην πραγματική ζωή φοράς τζιν νουμ. 34 ,είσαι 1.60 και δεν τρελαίνεσαι για τον εαυτό σου? Στη "δεύτερη ζωή " μπορείς να τα αλλάξεις όλα.Το παραμύθι της σταχτοπούτας σε σύγχρονη μορφή. Μόνο που αντί για νεράιδα έχουμε το internet. Α, και κάτι άλλο. Δεν είμαι σίγουρη οτι έχει αίσιο τέλος.
Και πως να έχει δηλαδή αίσιο τέλος μια διπλή ζωή?

Η ισορροπία του καθένα μας, έγκειται στον συμβιβασμό τριών πραγμάτων: αυτό που νομίζουμε ότι είμαστε, αυτό που βλέπουν οι άλλοι οτι είμαστε κι αυτό που θέλουμε να είμαστε. Ελάχιστοι είναι αυτοί που καταφέρνουν να διατηρούν αυτή την ισορροπία. Όλοι κατά καιρούς κλωνιζόμαστε. Πολλοί λοιπόν βρήκαν την απάντηση χωρίς κόπο, δημιουργώντας μια δεύτερη ζωή. Εκεί που κανείς δεν μπορεί να ξέρει στ' αλήθεια πόσο ψηλός, όμορφος, αδύνατος, πετυχημένος είσαι. Εκεί μπορείς να κρύψεις τον παράγοντα "ποιος είμαι", και να ταυτίσεις τους άλλους δύο. Η τέλεια ισορροπία! Να γιατί πέτυχε.

Η αλήθεια είναι οτι δεν αντέχουμε την εικόνα μας, οτι δεν μπορούμε να συμβιβαστούμε με τις όποιες αποτυχίες και απορρίψεις. Δεν θέλουμε να προσπαθήσουμε, δεν θέλουμε να κοπιάσουμε για τίποτα. Στην εποχή της τεχνολογίας είναι πιο εύκολο και ανώδυνο να φτιάξεις τον ιδεατό εαυτό σου, από το να βελτιώσεις αυτόν που έχεις. Όσο για τους λεγόμενους "καινούργιους φίλους", δύο πράγματα έχω να πω. Πρώτον, πού είναι οι παλιοί? Και δεύτερον, μια φιλία ανάμεσα σε δύο ψεύτικους χαρακτήρες, που εξελίσσεται σε ψεύτικες συνθήκες και δοκιμάζεται σε ψεύτικα προβλήματα, δεν μπορεί παρά να είναι ψεύτικη.

Σε μια εποχή με πολλές εικονικές πραγματικότητες, που προσφέρουν άπειρες επιλογές, έχει μεγάλη σημασία να μπορεί κανείς να διακρίνει το ψεύτικο από το αληθινό. Και η διάκριση αυτών δεν είναι παιχνίδι.Δεν υπάρχει δεύτερη ζωή. Ούτε διπλή ζωή. Να γιατί θα αποτύχει.
posted by osela at 20:56

6 Comments:

συμφωνω στο περιπου αλλα διαφωνω οτι θα αποτυχει για τον λογο οτι καθε φυσεως δευτερη ζωη ειναι πια νοοτροπια, κι οσο ανεδαφικη η οσο και χαζη να ειναι μια νοοτροπια ηδη εχει πετυχει μονο και μονο που περναει στο "κοινο" σαν νοοτροπια

March 6, 2007 at 12:24 AM  

συμφωνώ ΑΠΟΛΥΤΑ με το post σου. Κατ΄ αρχάς είναι η χαρά του αργόσχολου. Ποιος έχει το χρόνο να συμμετάσχει σ΄αυτή τη μπούρδα? Μ΄ αρέσει όμως που διαφημίζεται από πολλά lifestyle περιοδικά ως το νέο trend του internet..Έλεος!

March 6, 2007 at 1:04 AM  

πολυ ωραιο το κειμενο σου. με καλυψες.



υγ. στα περι ελευθεριας το ιδιο λεμε... απλα εγω το ταλαιπωρω λιγο παραπανω για αυτο και δεν φαινεται οτι συμφωνω μαζι σου.

March 7, 2007 at 4:53 AM  

wrathchild

δε νομίζω οτι περνάει σαν νοοτροπία. Τάση ναι, αυτό είναι. Μόδα. Μακροπρόθεσμα, όμως, ο καθένας αντιλαμβάνεται οτι δεν μπορεί να έχει διπλή ζωή. Η πραγματικότητα είναι μία και τον διαψεύδει. Και τότε ο καθένας πρέπει να λογαριαστεί με τις ψευδαισθήσεις του, ουσιαστικά όμως με τον ίδιο τον εαυτό του που τις δημιούργησε και τις καλλιέργησε.

March 7, 2007 at 4:24 PM  

g.a. dear
thanx. Δεν ξέρω όμως γιατί διαφημίζεται τόσο πολύ. Τα περιοδικά βλάπτουν σοβαρά την προσωπικότητα, αυτό βέβαια είναι ένα θέμα από μόνο του.

March 7, 2007 at 4:26 PM  

σαν αντιληψη δεν διαφερουμε οσελα, αλλα διαφωνω ειναι νοοτροπια πια
ενα παραδειγμα πχ περι νοοτροπιας ειναι το σκυλαδικο, στην αρχη ολοι ελεγαν ταση ειναι ελα ντε που δεν εινα, ελα που απο πισω εχει μια νοοτροπια που ριζωσε, δυστυχως
ετσι και η δευτερη ζωη- γενικοτερα ειναι νοοτροπια
ο καιρος θα δειξει βεβαια, αν και ειμαι απαισιοδοξος

March 7, 2007 at 4:31 PM  

Post a Comment

<< Home